hunden

Det finnes et hav av jakthundtyper; halsende hunder, hetsende hunder og apporterende hunder.

Se denne Beagelen jakte på rådyr, et eksempel på en hund som gir hals.

Hetsjakt er faktisk en jaktform som er ulovlig i Norge og i mange andre moderne land. Det går ut på at hunden selv jager byttedyret for så å nedlegge det på egen hånd. Myndehundene er avlet i forhold til dette, for de er blitt gjort svært raske og med et godt utviklet syn. Støvere og terriere har også blitt brukt til slik jakt. Visste du at den Irske ulvehunden (som opprinnelig ble brukt til ulvejakt) blir regnet som en av verdens største hunderaser?

Apporterende fuglehunder deles inn i tre rasegrupper; retriever, spaniel og vannhund. Noen klassifiseres som “hentere”, andre som “finnere og hentere”. De kalles også kortjagende jakthunder. Et viktig fellestrekk er at de alle liker vann, altså både bade, svømme og apportere i vann. I tillegg har de en høyt utviklet luktesans, noe som har ført til at de også brukes mye i andre brukshundsgrener. Disse hunderasene er aktive hunder med stort behov for mosjon.

Når man snakker om jakthunder tenker man ofte på fuglejakt og fuglehunder. Den mest kjente fuglehunden er Engelsk setter, og som kjent er Norges kongefamilie en stor tilhenger av denne elegante og nesten noble hunderasen. Setteren er en stående fuglehund, I likhet med setteren. Når de værer byttet, stiller de seg opp i en urørlig posisjon der de løfter opp det ene frembeinet. I kategorien støtende- eller apporterende fuglehunder, kommer vi tilbake til retriever og spaniel.

Ved småviltjakt brukes drivende hunder, eller kortjagere, som man kaller dem. De er oftest støvere. I tillegg finnes det en gruppe av drivende hihunder, for eks. dachs og West Highland White terrier. Disse rasene ser man dessverre mest i bybildet som motehunder nå for tiden.

Til storviltjakt bruker man helt andre hunder igjen, enten båndhunder eller løshunder. Løshundene er halsende hunder som skjeller, for eks. Beagle og elghunder. Husk at kun de mindre hunderasene er tillatt for bruk til hjort- og rådyrjakt.