Jeg har valgt å fortsette å snakke om hunden og hundedyret generelt, siden det er viktig å vite litt om hunden som pattedyr og dens historie. Dette kan være med på å forklare akkurat din valps adferd og gi svar på eventuelle spørsmål du ønsker svar på, etter hvert som du følger din nye kamerat på veien til å bli voksen.

Det sies at tamhunden stammer fra ulven, og mest sannsynlig var dette menneskenes aller første husdyr. Det er likevel litt usikkerhet omkring hvem hunden faktisk stammer fra, for nyere forskning mener at både hund og ulv stammer fra en felles progenitor, og at de senere har krysset seg med hverandre og derfor blitt så nær familie.

Det finnes vilhunder i det fri den dag i dag, for eks. Dingoen i Australia og Afrikansk villhund. Selv har jeg vært så heldig å oppleve et møte med den magiske og myteomspunnede Dingoen i vill tilstand, men på god avstand. Man skal nemlig aldri glemme at selv om de ligner på en vanlig tamhund, så skal de behandles med forsiktighet. Her kan du se en Afrikansk villhund i Norge

 

Det spesielle med tamhunden er det store spekteret av rasevariasjoner, alt fra den bitte lille Chihuahua til den enorme Grand Danois. Bare i Norge finnes det ca. 560 000 hunder, og flertallet av disse er rasehunder. Det finnes mellom 400-600 raser i verdensmålestokk, og alle er et resultat av menneskestyrt avl over lang tid. Alle raser har blitt avlet frem med spesielle egenskaper, ofte for å bedre kunne bistå menneskene i deres daglige arbeide.

Et av de vanligste målene med raseavl er å skape gode familiehunder eller brukshunder, samt bruke de til hundesport eller utstilling. En typisk brukshundstype som er også har blitt kjent for sin skjønnhet og fargeprakt, er den Australske fårehunden. I dag er den nemlig høyt verdsatt som utstillingshund grunnet sin spesielle skjønnhet, samtidig som den ofte er å finne på ulike hestesentre som ren motehund blant hestefolk!