hund

De fleste rasehunder og blandingshunder kan brukes som brukshund, men det er helt klart stor forskjell på en rasehund som er rendyrket for å oppfylle en spesiell oppgave og en hund som ikke er avlet frem på samme måte.

La oss ta for oss første gruppe; gjeterhunden. Gjeterhunden har gjerne blitt delt inn I to undergrupper, fårehunder og kveghunder. Den mest kjente fårehundrasen er Border Collie, som i dag også er en av verdens beste raser innen agility og dressur. Den australske fårehunden, derimot, har et litt misvisende navn, siden den viste seg å være en utmerket kveghund! Den er dessuten den eneste gårdshunden som er blitt utviklet i Amerika, så da kan vel ikke navnet bli mer misvisende enn dette?

Det finnes flere typiske kveghunder, slik som Australsk kelpie og Australsk cattledog, begge med blod fra den australske villhunden, Dingoen, i årene! Disse er tøffe og svært robuste hunder som elsker å være i aktivitet.

En gjeterhunds vanligste oppgave er å holde husdyrene samlet i flokken og lede dem dit de skal. Men de har også mange andre oppgaver, som det å beskytte budskapen mot rovdyr mens de gresser eller fungere som vakthund på gården. Schæferhunden er et eksempel på en opprinnelig gjeterhund som i dag brukes mer som familiehund og brukshund i andre disipliner. Den utmerker seg spesielt godt som politihund, både grunnet sin evne til å lære og sin imponerende fysikk.

De to store hunderasene Pyreneerhund og Maremma er henholdsvis en fransk og en italiensk rase, og begge blir brukt til å beskytte budskapen mot rovdyr. Dette er tøffe og selvstendige hunder, for du kan jo selv tenke deg en jobb der man skal krige mot ulv! En annen imponerende vokterhund er Anatolsk gjeterhund fra Tyrkia. Den kommer fra fjellene, og brukes i dag også som jakthund og tjenestehund.

Det som kjennetegner de fleste gjeter- og vokterhunder, er at de er aktive hunder som trenger mye mosjon og hjernetrim. De aller største er gjerne noe roligere enn de mellomstore hundene, men tenk deg godt om før du skaffer deg en så krevende hund.